Augi. Kā tos kopsim, kā sauksim un kā sadzīvosim ar tiem?




Mūsu ārstniecības augu dobe septembra pirmajās nedēļās vēl zidēja un zaļoja pilnā krāšņumā. Jūlija beigās un augusta sākumā ar mūsu čaklo dārza rūķīšu medmāsiņas Agras un mūsu dārza cītīgās laistītājas un kopējas Nellijas palīdzību jau bija ievākti un nolikti žāvēties citronu melisa, piparmētra un ārstniecības izops. Ienākot angļu valodas kabineta sagatavē varējām dziļi ievilkt elpu un baudīt - kā tie smaržo. Tomēr lielākā daļa augu, protams, vēl zaļoja un gaidīja mūs dārza dobē. Šogad piparmētru, izopu, baziliku, majorānu, melisu varēja pētīt, apskatīt un vākt līdz septembra vidum. Un kas šogad septembra siltajās dienās vēl tajos bija bišu!

Vai patika izmantot augu noteicēju, lai saprastu, kas aug mūsu ārstniecības augu dobē?

Bez Accuell_Pl@ntNet.org ir vēl dažādas augu noteikšanas aplikācijas mobilajā tālrunī. Ej uz IZGLĪTOJOŠO APLIKĀCIJU KRĀTUVI Dažas ir maksas, dažas bezmaksas. 

Turklāt, kā izrādās, ja labi protam angļu valodu, par ārstniecības augiem varam uzzināt arī pavisam asprātīgā veidā - izmantojot GOOGLE ASISTENTU - "Google assistant". Tikai tad jāsaņem drosme un izrunai jābūt pareizai, lai robots asistents uztvertu Tavu teikto. Arī ausij jābūt uztrenētai - lai saprastu, ko tas atbild.

Dodoties dabā pētīt savvaļas augus, neaizmirsīsim par DABAS DATI.LV mājas lapu. Arī tur ir augu identifikators, tikai jābūt vērīgam. Tas vairāk veidots uz labu, skaidru fotoattēlu principa. Izpēti mājas lapu! Arī Tu vari kļūt par dabas vērotāju un dabas vēstnieku, iesaistoties lapā izsludinātajos notikumos!  

JA EJ DABĀ VIENS, DRAUGU PULKĀ VAI ĢIMENES LOKĀ NEAIZMIRSTI PAR DROŠĪBU! NEAIZTIEC UN ARĪ NEBĀZ MUTĒ NEPAZĪSTAMUS AUGUS, JO TIE VAR IZRĀDĪTIES INDĪGI UN VESELĪBAI KAITĪGI. 

ESI PIESARDZĪGS ARĪ SĒŅOJOT UN OGOJOT. LASI UN IZMANTO PĀRTIKĀ TIKAI LABI ZINĀMAS, PAZĪSTAMAS OGAS UN SĒNES - TĀS, PAR KURĀM IR PĀRLIECINĀTI PIEAUGUŠIE TAVAS ĢIMENES LOCEKĻI UN PAR KURĀM ESI PĀRLIECINĀTS TU PATS .

Augu noteikšanai labāk izmanto fotoaparātu un mobilā tālruņa kameru, nofotografē, jautā pieaugušajiem, uzzini vairāk un tad izpēti. Ja tomēr gadījies paņemt nezināmu savvaļas augu rokās, neaizmirsti pēc tam rūpīgi tās nomazgāt, lai indīgo sulu nejauši neieberztu ādā vai acīs, lai tā nenonāktu ēdienā vai mutē.

Labi - tagad par to, kā  cilvēks iedala augus un ar ko dārza augi atšķiras no savvaļas augiem. Visi zinām, ka ir divas lielas augu grupas - kultūraugi ( tie augi, kurus cilvēks audzē dārzā un kopj, kuriem veido dažādas sev noderīgas pārtikā un saimniecībā izmantojamas šķirnes) un savvaļas augi ( tie, kas aug mežā, pļavā, norā, gravā, grāvmalā un ceļmalā, starp citu, pie savvaļas augiem pieder arī nezāles un liela daļa ārstniecības augu). 

Tad nu laiks pirmajiem gudrajiem terminiem  un to skaidrojumiem mūsu Eco Dārziņa vārdnīcā latviski un angliski. Atradīsim un izveidosim kartītes šādiem terminiem:

    KULTŪRAUGI -

SAVVAĻAS AUGI -

INDĪGI AUGI -

ĀRSTNIECĪBAS AUGI - 

GARŠAUGI -

NEZĀLES -

Lai uzzinātu vārdu skaidrojumus un interesantus faktus par dabu, bieži izmantojam Vikipēdiju - brīvo interneta enciklopēdiju, kas ir plašs, ātrs un ļoti ērts rīks ātrai informācijas atrašanai, bet jāatceras, ka tai ir daži trūkumi. Informāciju tajā var ievietot un papildināt jebkurš brīvprātīgais, katru dienu un katru minūti. Protams, brīvajai pasaules interneta enciklopedijai ir arī sava redakcija Wikimedia Foundation, kas darbojas uz brīvprātības un ziedojumu principiem, tā nodarbojas ar datu un faktu rediģēšanu un atlasi, bet autori bieži vien ir nezināmi jeb anonīmi (neizmanto savu īsto vārdu). Nopietnos pētījumos vairāk pieņemts izmantot uzticamus avotus, kurus iesaku apskatīt arī mums:

Latvijas Dabas muzeja mājaslapu ar vienmēr katram gadalaikam atrodamām aktualitātēm un interesantiem projektiem Latvijas Dabas muzeja mājaslapa

Latvijas Dabas fonda un Latvijas Ornitoloģijas biedrības uzturēto mājas lapu dabasdati.lv 

Latvijas Dabas fonda mājaslapu par bioloģisko daudzveidību http://biodiv.daba.gov.lv/

AS "Valsts Meži" pārvaldīto lapu Mammadaba. un https://www.lvm.lv/mājaslapas;

Askolda Kļaviņa un SIA Gandrs pārvaldīto lapu Sugu enciklopēdija Latvijas Daba

Nacionālā botāniskā dārza Salaspils mājaslapa https://www.nbd.gov.lv/

Julitas un Ata Klušu uzturēto mājaslapu Dziedava.lv

Kā savvaļas augi ienāk mūsu dārzos un tiek pieradināti?  Kā jūs domājat, vai visus augus  vajag pieradināt jeb, kā saka, piejaucēt?

Comments

Popular posts from this blog

LV Pupiņas Latvijā/ EN Beans in Latvia