LV Garšaugu un ārstniecības augu vākšana un uzglabāšana/ EN Collecting and Preserving Herbs and Spices

Kāpēc garšaugi un ārstniecības augi tik spēcīgi smaržo? Kad un kā tos labāk ievākt?

Lavandas ļoti patīk kamenēm un bitēm.

Septembrī un oktobrī, vācot un gatavojot mūsu Eko Dārziņā izaugušos ārstniecības augus un garšaugus uzglabāšanai, daudzi no jums bij'at iemācījušies pēc smaržas atpazīt kurš augs ir kurš. Vai ziniet, kāpēc zāļu tējai ir tik spēcīga, izteikta smarža un arī garša? Kāpēc ēdiens bez garšvielām nav tik garšīgs? Un kā tāda necila zālīte vai augs var pārvērst ēdienu vai dzērienu pavarmākslas šedevru?

Kāpēc smaržo un labi garšo?

Garšas un smaržas sajūta cilvēkam un arī citām dzīvām būtnēm ir savā starpā saistītas. Katram cilvēkam tā ir citāda un ļoti personīga. Vienam patīk piparmētras smarža un ļoti garšo, piemēram, lapu selerija vai ķiploks pie zupas, citam ne. Cilvēks, kuram ir iedzimti ožas traucējumi, parasti nejūt arī ēdiena garšu. Savukārt katra smarža un garša var  ietekmēt cilvēka organismu, viņa labsajūtu, garastāvokli, domas, pat rīcību
 Garšaugi un ārstniecības augi satur ēteriskās eļļas un bioaktīvās vielas, kas pirmkārt domātas nevis cilvēkam, bet augam pašam. Tās augam palīdz pievilināt kukaiņus, kas augus apputeksnē, kā arī pasargā tos no pārkaršanas saulē. Bioaktīvās vielas augu augļus, saknes un sīpolus pasargā no slimībām un kaitēkļiem. Katrā augā ir viena ēteriska eļļa, kas veidojas uz noteiktu terpēnu un citu sastāvdaļu noteikta sajaukuma pamata. Līdz ar to katram ārstniecības  augam vai garšaugam ir sava tikai tam raksturīga un neatkārtojama smarža un garša.
Jau sen cilvēki sapratuši  augu īpašo iedarbību uz organismu, tā veselību un gaumi. Tāpēc ārstniecības augi un garšaugi jau ilgi pasaulē tiek izmantoti medicīnā, kosmētikā un kulinārijā.

Ķiploku daivošana SIA "'Kiploku pasaule " pie Antras Zeiliņas, "Annas", Uzvaras Līdums, Olaine, Latvija, 2019.gads


Kad, ko un kā labāk ievākt? 

Ja gribam ievākt aromātiskus un un labus garšaugus un ārstniecības augus, tie jāvāc sausā dienā pēc tam, kad ir nožuvusi  rīta rasa, bet augus vēl nav sākusi karsēt pusdienlaika saule. Spēcīgos saules staros augs aizsargājas no izžūšanas, tāpēc ēteriskās eļļas izgaro, savukārt slapjā dienā vai miglainā rītā ārstniecības augi nebūs tik aromātiski.
Katram garšaugam vai ārstniecības augam ir noteikts laiks un noteiktas auga daļas, kuras ieteicams ievākt un uzglabāt ziemai, un, protams, garšaugi un ārstniecības augi visaromātiskākie tējā un pie ēdieniem ir svaigi.
Google Spreadsheets izveidosim kopīgu tabulu, kurā varēsiam redzēt katra garšauga un ārstniecības auga vēlamo ievākšanas laiku, kā arī auga daļas, kuras izmantojamas tējā vai uzturā.


Kāpēc un kā žāvēt? 

Ir vairāki ārstniecības augu un garšaugu uzglabāšanas veidi. Viens no senākajiem, vislētākajiem un vienkāršākajiem - ārstniecības augu un garšaugu žāvēšana. Nedrīkst žāvēt spilgtā saulē, jāžāvē ēnainās, tumšās, labi vēdināmās, apkurinātās  telpās. Tad tie pēc iespējas labāk saglabā savu aromātu un izskatu. Lielos daudzumos augus žāvējot, tos izklāj speciālās redeļu kastēs, mājās var arī žavēt sasietus buntītēs. Ēteriskās eļļas, ar kurām bagāti šie augi, neizgaro tik ātri kā tajos esošais ūdens. Turklāt pēc žāvēšanas daļa vitamīnu un bioķīmisko vielu augos saglabājas visu ziemu. Par derīguma termiņu? Garšaugus un ārstniecības augu tējas ieteicams izlietot gada laikā. Pārāk ilgi stāvējuši garšaugi un arī tējas zaudē savu bioķīmisko vērtību un aromātu. Līdz ar to žāvēšana vēl joprojām ir sens, bet ekonomisks un populārs augu uzglabāšanas veids.
Protams, visaromātiskākie un garšīgākie augi būs svaigi.


Kā labāk uzglabāt?

Pēc žāvēšanas augus var uzglabāt tīrās stikla burkās vai arī papīra tūtiņās. Šogad izvēlējāmies papīra tūtiņas. Tām ir viegli uzlīmēt ārstniecības auga vai garšauga zīmējumu, darināt etiķetes ar turzā esošā auga sastāvu, ievākšanas gadu un lietošanas pamācību latviešu un angļu valodā, kā jau perspektīvās ražotnēs pieņemts.  Protams, labi ir, ja uzraksta un izveido etiķeti, lai nesajūk, kura tēja, kurā tūtiņā glabājas. Turklāt pašu audzēta zāļu tēja, garšaugu maisījums ir lieliska dāvana draugam vai ģimenes loceklim. Tā ir arī laba produkcija Miķeļdienas vai Ziemassvētku tirdziņam.
Vienu variantu, kā izgatavot papīra tūtiņu, skaties šajā saitē

Lūk, mūsu veikums un vākums.



Comments

Popular posts from this blog

LV Pupiņas Latvijā/ EN Beans in Latvia

Augi. Kā tos kopsim, kā sauksim un kā sadzīvosim ar tiem?